Dans popular

   

Cercul de „Dans popular” este coordonat de profesor Marius-Sandrino Epure

Activități desfășurate în cadrul cercului:

  • Dans popular.

La aceste activități sunt invitați să participe copiii și elevii din următoarele cicluri de învățământ:

  • primar;
  • gimnazial;
  • liceal.

Ansamblul folcloric  „MUGURASUL” al Palatului Copiilor Brăila organizeaza cursuri de dansuri populare ,la care sunt invitati sa participe toti copiii care doresc sa aiba o activitate extrascolara. Toti membrii Ansamblului Folcloric ”MUGURASUL”  vor invata dansuri specifice tarii noastre si vor participa la foarte multe spectacole organizate.

Jocurile populare romanesti, prin frumusetea costumelor si a melodiilor, prin supletea si expresivitatea miscarilor, prin  voiciunea pe care o imprima copiilor ,contribuie in mare masura la realizarea educatiei estetice. În cadrul cursului de dans popular, copiii vor putea să afle care sunt strigaturile si jocul de secole din diferite zone ale Romaniei.

Dupa ce copilul invata sa isi coordoneze miscarile in ritmul unui joc cu cant organizat, se poate trece la o forma putin mai pretentioasa si anume la aceea a dansului popular. Dansul va fi alcatuit din figuri simple, pasi obisnuiti, executati intr-un tempo moderat pentru o acomodare cat mai fireasca a miscarii executate in ritmul cantecului.

Obiectivele urmarite in cadrul cursului de dans popular sunt:

-introducerea in lumea dansului popular si descoperirea dansului popular din diferite zone ale tari;

– coordonarea miscarilor in ritmul unui joc cu cant organizat,

– dezvoltarea orientarii in spatiu si coordonarea segmentelor corpului in miscare;       dobandirea rezistentei fizice si respiratorii  si nu in ultimul rand imbunatatirea capacitatilor coordinative.

Repertoriu este unul foarte bogat , avand structuri de pași si dansuri culese din diferite zone ale țării : hora , sârba , geampara , șchioapa  , ghimpe  , corăgheasca , bătuta moldovenească , invârtita  , brâu   , cadâneasca , suite de dansuri populare din Muntenia, Moldova, Oltenia, Bistrița, chiar si din Republica Moldova, etc.